Een WordPress website, iedereen kent het wel. Maar liefst 40% van de websites in de wereld zijn gebouwd met WordPress. Het platform is niet voor niets zo ontzettend groot geworden, want als je geen websitebouwer bent, kan je prima zelf een mooie website of webshop bouwen. Toch gaat er achteraf meer mis dan je denkt, en zitten er ook nadelen aan WordPress. Webflow is minder bekend, maar gestaag bezig met een inhaalslag ten opzichte van Wordpress. En terecht! In dit blog leggen we de verschillen uit tussen Wordpress en Webflow.
Webflow is net zoals WordPress of Squarespace een CMS (Content Management System). Bij het werken met een CMS hoef je geen programmeur te zijn om een mooie website te maken en beheer je gemakkelijk jouw content. Alles gemakkelijk in eigen beheer– wel zo fijn.
Webflow is een website builder met een eigen cms en hostingprovider in één, dit is superhandig en veilig.
Je kent het wel, de eeuwige updates die je bij WordPress moet uitvoeren. Iets wat je goed bij moet houden en wat soms erg vervelend kan zijn. Na het updaten, is er namelijk regelmatig iets mis met de site. Er is bijvoorbeeld iets in het design veranderd, of een plug-in werkt niet meer. Dit is een vervelend probleem, want vaak weten ondernemers niet waar dit vandaan komt en is het lastig op te lossen.
Daarnaast betekent een verouderde plug-in een direct gevaar voor je site. De kans dat een niet geüpdatet plug-in gehackt wordt en je hele site plat legt is altijd aanwezig. Zelfs als je de plug-in niet gebruikt, maar ooit wel hebt geïnstalleerd.
Webflow werkt niet met plug-ins. De functionaliteiten zijn of ingebouwd in het systeem of je koppelt met zogenaamde third-parties. Vervolgens werkt je site "gewoon" en hoef je er geen onderhoud aan te plegen in de vorm van het updaten van alle verschillende plug-ins.
Als je Webflow eenmaal door hebt, wil je niets anders meer. Jij bouwt zonder code de mooiste websites, en ze zijn allemaal uniek omdat je ze precies designed zoals jij wilt! Met Webflow heb jij gegarandeerd een uniek design, en valt jouw bedrijf extra op. Kom je er niet uit? Dan heeft Webflow een topteam die klaar staat om jou te helpen. Via de chat, telefoon of mail – ze staan altijd voor je klaar. Ook is er heel veel info te vinden in de Webflow Universiteit. Deze info is uitgebreid en duidelijk.
Als je een WordPress website hebt, weet je vast wel dat het heel lastig is om contact te zoeken met de klantenservice. Want een team hiervoor, hebben ze eigenlijk niet. Je zal zelf op onderzoek uit moeten op het web, en of deze info betrouwbaar is, dat weet je natuurlijk nooit zeker.
Waar WordPress vaak veel laadtijd nodig heeft, is Webflow ontzettend snel. Dit is één van de grootste voordelen van Webflow. Dit komt omdat er geen plug-ins geladen worden. Ook kunnen deze plug-ins nog eens hele rare codes bevatten, dit vindt Google helemaal niet leuk – en jouw bezoeker natuurlijk ook niet.
Webflow sites worden gehost bij Amazon CloudFront en Fastly. Dit betekent dat er maar liefst 99.99% uptime en minimale laadtijd is voor alle gebruikers, waar ook ter wereld. Jouw bezoekers haken dus nooit meer af door een te trage website. Hell yeah!
Met een WordPress website kan je mooie designs maken met vooraf opgezette templates. Deze zien er mooi uit, maar zijn niet uniek. Wil je iets veranderen of iets op maat maken? Dan komt er al snel een developer om de hoek kijken. Op zich niets ergs aan, maar absoluut een flinke investering. Deze bedragen kunnen hoog op lopen.
Met Webflow heb jij geen developer nodig en bouw je de mooiste websites, en dit helemaal zonder code. Enige kennis van HTML en CSS is erg handig, maar met de instructiefilmpjes van de Webflow Universiteit kom je ook een heel eind! Dit maakt dat echt álles mogelijk is.
Good to know: Webflow levert keurige nette W3Ccompliant HTML/CSS – de code ziet er dus perfect uit.
Het opzetten van een Webflow website is waarschijnlijk iets duurder dan een WordPress website. Dit omdat je bij een WordPress website veel zelf kan doen. Maar zoals je hebt kunnen lezen, komt er op een later moment toch vaak een developer om de hoek kijken.
Om het jou overzichtelijk te maken hebben we hieronder alle voor- en nadelen van de beide platformen op een rijtje gezet.
Voordelen Webflow:
Voordelen Wordpress:
Nadelen Webflow:
Nadelen Wordpress:
Ben je benieuwd of Webflow bij jouw bedrijf past? Neem eens contact op, wij kijken graag met je mee.